De unde vin ideile?

Un oarece grad de inteligenta avem toti. Citim, ascultam discursuri, discutam cu prieteni si cu alti oameni interesanti, care ne inspira. Apoi ne intrebam ce idee pentru dezvoltarea noastra sa gasim, care sa fie extraordinara si sa ne schimbe viata. Si ne tot gandim, si ne frustram si ajungem la intrebari de genul “altii cum au putut?”, si cautam asa, orbeste, ajungand la disperare, o biata idee buna care sa ne demonstreze ca mai avem o sansa de a iesi la lumina.

 

Daca tot suntem oameni educati, de ce nu putem gasi mereu cele mai bune idei, cele mai bune solutii?

E greu sa scotocesti zi si noapte intr-un creier deja ocupat de mii de ganduri care au legatura doar cu rutina, cu prezentul si trecutul, cu grijile zilnice si probleme care tot apar. Cum sa creezi planuri de viitor, cum sa vezi ziua de maine si altfel, cand tu esti obisnuita sa traiesti doar rezolvand probleme si intretinand o stare de continua de monotonie.

 

Ca sa ai idei noi, trebuie sa iti lasi mintea sa zboare. Libera!

Din cauza netului pe mobil suntem permanent ocupati cu ceva. Ne justificam spunand ca citim despre ce ne intereseaza, socializam, ramanem informati. Pe de o parte asa e; suntem conectati la evenimente si nu ramanem in urma. Dar… in urma cui? Te ajuta sa citesti tot “peretele” de pe Facebook? Te ajuta sa vezi mii de informatii disparate, fiecare din alt domeniu, fiecare din viata altui om?

Cu ce te ajuta pe tine, personal, faptul ca nu mai ai timp sa te gandesti la viata ta? In schimb, stii destul de multe despre altii.

Stii de “FOMO”, nu-i asa? Fear of missing out. Teama sa nu pierzi sirul, sa nu fii lasat pe dinafara, motiv pentru care citesti tot ce prinzi. Doar ca, in timp ce nu pierzi evenimentele altora, scapi din vedere viata ta, cresterea ta, planificarea pentru viitorul tau. Cand sa te gandesti la ceva pentru tine, daca fiecare secunda libera pe care o ai se petrece pe telefon?

Dar telefonul este doar unul din factorii care blocheaza creativitatea.

 

O alta cauza a lipsei de idei este lipsa de exercitiu

Ideile apar ca orice alt lucru bun din dezvoltarea noastra: prin incercari. Daca nu incerci, nu are cum sa se intample. Cu cat iti stimulezi creierul sa nascoceasca permanent ceva nou, interesant, captivant, cu atat el va fi mai obisnuit cu aceasta activitate, iar ideile grozave vor veni mai usor si mai repede.

Foloseste putinul timp liber pe care il ai ca sa-ti imaginezi vrute si nevrute. Stiu ca ai probleme reale dar lasa-le pentru cateva minute. Exercitiul de imaginatie pe care il faci iti va fi mult mai folositor pe termen lung decat o rezolvare punctuala (care oricum, iti va veni si mai tarziu).

Copiii viseaza mult, isi imagineaza, se joaca cu tot ce au ca si cum ar fi cele mai tari personaje de poveste. Adultii pierd asta, undeva pe parcurs. Si tocmai acest joc, aceasta realitate paralela are puterea de a ne dezmorti creierul si de genera idei noi, frumoase, indraznete. Incearca! Foloseste-ti timpul si altfel; rutina, telefonul, mailurile – toate te vor astepta asa cum le-ai lasat. Dar un moment de creatie… iti poate schimba viata.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

1 Comment

  1. mihai februarie 24, 2015 at 8:43 pm

    Interesant articol. Îmi place stilul relaxat si direct cu multe explicații.

    Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.