Tu in centru | Homepage
Iar am amanat ce am amanat si ieri!

Iar am amanat ce am amanat si ieri!

0 Comments 🕔03.Mar 2015

Ce fac eu se numeste procrastinare si, dupa cum am aflat zilele trecute, are o explicatie stiintifica, deci nu sunt pur si simplu lenesa pentru ca o practic :). La baza tergiversarii, se pare ca sta o serie de factori de care suntem mai mult sau mai putin constienti:

  • ne revoltam din principiu pentru ca ni se impune sa lucram la ceva care nu ne face placere,
  • ne facem griji inutile asupra sarcinii sau a rezultatului acesteia,
  • ne gandim prea mult la cat de neplacuta este munca la acel proiect,
  • abia asteptam ceva care sa ne distraga atentia, sa ne scoata din birou si sa ne salveze de la realizarea task-ului,
  • imediat ne vine in minte o alta activitate care sigur ne-ar face mai mare placere decat cea pe care trebuie sa o realizam,
  • ne convingem ca inca nu avem toate datele si materialele necesare finalizarii sarcinii.

Procrastinarea are leac si se pare ca tot in interiorul nostru se gaseste; e nevoie, ca de obicei, de vointa si organizare:

Schimba perspectiva si, in loc sa vezi aspectele negative, cauta beneficiile –  sigur poti sa inveti lucruri noi din experienta asta. Aceasta gandire te va ajuta si sa reduci gradul de nesiguranta, prezent de multe ori la inceputul oricaui proiect si sa scapi de frica de necunoscut.

Divide et impera. Cand te uiti din elicopter la toata padurea, ai impresia ca nu vezi nicio carare dar, daca te apropii si privesti perimetre mai restranse, realizezi ca nu e asa grav, cum parea de sus. Inainte sa te apuci de lucru, invata bine ce ai de facut – cunoaste inamicul 
Fii sigura ca ai depasit etapa asta si apoi imparte-ti proiectul in sectiuni, pe care sa le poti rezolva treptat. Asta te ajuta sa ai o imagine mai clara asupra muncii pe care urmeaza sa o depui si te organizeaza astfel incat sa nu omiti etape importante. Mai tarziu vei descoperi un alt beneficiu: pe masura ce rezolvi din task-uri si le tai de pe lista, capeti incredere in tine si realizezi ca poti, pana la urma, sa finalizezi sarcina ce parea imposibila.

Fixeaza obiective realizabile din loc in loc, pe parcursul proiectului: termene limita pe care sa le poti respecta. Asta te va mentine motivata atunci cand vei avea tendinta sa reduci motoarele.

Cu o seara inainte, fa programul pentru a doua zi in care sa scrii tot ce urmeaza sa faci, inclusiv cat de lungi sa fie pauzele de masa. Respecta acest program!

Verifica-ti periodic progresul; te va ajuta sa nu te abati de la plan si iti va semnala daca au aparut probleme pe parcurs, astfel incat sa le rezolvi din timp.

Uita de multitasking! Femeilor le place sa se laude ca pot face n lucruri in acelasi timp. Asa e, avem capacitatea asta spre deosebire de barbati, care fac lucrurile pe rand dar, trebuie sa recunoastem ca uneori, multitasking-ul mai mult incurca decat ajuta. E ok sa gatesti, sa citesti stirile pe tableta si sa supraveghezi copilul in acelasi timp insa, daca lucrezi la ceva important si vrei sa iasa bine, fa lucurile pe rand, gandeste bine ce faci si concentreaza-te maxim la cate un lucru, pana il termini. Altfel, risti sa faci cate putin din fiecare si, ori gresesti peste tot, ori le lasi incepute si te pierzi in detalii, sfarsind in “ce faceam?” Au si barbatii dreptate cateodata!

Mereu termina ce ai inceput! E foarte important sa duci pana la capat o actiune si sa iti demonstrezi ca esti in stare sa faci ceva cap-coada; iti va spori considerabil increderea in tine si iti va dovedi ca nu a avut niciun rost sa iti faci atatea griji, inainte de a incepe lucrul.

Please follow and like us:

Similar Articles

Cum gestionam conflictele ce apar in familie sau la locul de munca

Cum gestionam conflictele ce apar in familie sau la locul de munca 0

Uneori ne temem de ele, alteori le iscam intentionat, dar de cele mai multe ori

Dilema: Te nasti antreprenor sau antreprenoriatul se invata?

Dilema: Te nasti antreprenor sau antreprenoriatul se invata? 0

Tu ce crezi? In principiu, orice se invata si trebuie sa credem asta, altfel nu putem

Ai idee cum sa-ti indeplinesti visele?

Ai idee cum sa-ti indeplinesti visele? 0

Stii senzatia aceea cand iti vine o idee asa, parca de nicaieri si simti ca

Ce este si cum alegi un drum profesional?

Ce este si cum alegi un drum profesional? 2

Un drum profesional este o sansa pe care ti-o acorzi ca sa iti gasesti misiunea,

Cine ia decizii in locul tau?

Cine ia decizii in locul tau? 0

Cum stii ca ceea ce faci, faci bine? Ai avut vreodata garantia ca daca urmezi o

No Comments

0 comentarii!

Posteaza primul comentariu pentru acest post!

Scrie parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter