Investeste in tine

In multe locuri am auzit ca cea mai mare dobanda nu se obtine de la conturile bancare, ci din investitia in educatie. Inteligent, nu? Am stat, am cugetat si i-am dat dreptate celui care a pus aceste cuvinte cap la cap. Toti oamenii incearca sa traiasca bine, in bunastare – fiecare la nivelul pe care considera ca il merita. De cand ne nastem, toata viata noastra este definita de evolutie si de cautarea fericirii, armoniei, implinirii. Modalitatile in care atingem un nivel de trai (ridicat sau nu) sunt diferite si mi-am propus sa analizez cu voi patru situatii de viata: 

Cazul 1: Ai invatat mult si totusi nu faci bani

Ai o problema. Te-ai ocupat prea mult de scoala si prea putin de viata, nu-i asa? Ai avut note bune, ai intrat la 2 facultati si le-ai terminat pe amandoua cu 10 (hai, aproape 10). Teoretic, trebuia sa fii cel mai eligibil viitor angajat sau antreprenor insa te-ai angajat pe un post provizoriu, pana gasesti ceva mai bun. Nu iti place, dar trebuia sa faci ceva.

De regula, aceasta problema deriva dintr-un scenariu precum: ti-ai petrecut toata copilaria si adolescenta invatand; nu prea te-ai jucat (ca asta doar distrage atentia de la scoala!); nu ai fost de capul tau la mare (sa vezi cum e sa te descurci singura, fara ajutor); nu ai impartit pliante pentru vreun hypermarket (sa te simti putin angajat); nu ai discutat “ca un om mare” cu persoane mature, trecute prin joburi sau afaceri personale si nu cunosti astfel de experiente.

Toate aceste diversiuni te-ar fi ajutat sa vezi macar putin din realitatea din jurul cartilor; ai fi inteles ca, dupa ultimul examen, viata nu are un fir logic pe care tu il urmezi cu entuziasm. Acum nu stii sa te impui, sa vinzi ce ai de oferit ca si viitor profesionist, sa iti asumi riscuri sau cum sa te retragi atunci cand e cazul. Cam de-asta nu ai bani; pentru ca nu stii de unde sa incepi; insa ai un start bun tocmai pentru ca esti educata. Asa ca, pentru tine, o perioada de ratacire profesionala se poate termina oricand esti dispusa sa “iesi din zona de confort” ca tot e la moda expresia.

Sustin ideea ca antreprenoriatul trebuie predat in scoala; l-as face materie obligatorie in liceu si l-as continua si in facultate, poate atunci am obtine tineri capabili sa isi aleaga o cariera care sa ii reprezinte si sa isi deschida cu cap afacerile personale.

Cazul 2: Ai invatat bine si acum ai o cariera care te rasplateste

Esti un exemplu fericit. Ai reusit. Ai invatat bine, ai jucat corect cartile, ai stat in cercurile potrivite, iar acum totul iti merge bine. Evident ca nu toti te vor aprecia; pentru majoritatea doar „ai avut noroc”. Nimeni nu te crede ca stateai pana la 2 noaptea sa inveti si ca ai facut zeci de planuri de afaceri pana ai obtinut finantarea; nuuu, ai avut pile si te-ai nascut descurcareata – alta explicatie nu iti gasim! De-asta nici nu te analizam prea mult acum, dar revenim asupra ta la finalul articolului.

Cazul 3: Nici scoala nu a fost o placere, dar nici acum nu traiesti bine

Ca si in cazul 1, ai o problema. Daca 1 a invatat prea mult, tu ai invatat prea putin si te costa acum. Nu ti-ai dat seama in anii trecuti si poate nici nu a avut cine sa te indrume, insa acum stii ce ai de facut. Daca vrei sa mai ai o sansa, daca vrei sa traiesti in bunastare, trebuie sa iti aduni toate fortele si sa te pregatesti intr-un domeniu; altfel, cu cat va trece timpul, cu atat te vei considera fara speranta.

Toti, dar absolut toti oamenii neimpliniti profesional, ajunsi la o anumita varsta, spun “daca nu am facut cand era momentul, acum nu mai are rost” si cam au dreptate. Pe masura ce imbatranim ne scad ambitia, entuziasmul, daruirea, puterea de a rezolva problemele, asa ca nu ai timp de pierdut. Acum este momentul ca tu sa investesti in tine si sa o iei de la capat, sa muncesti acum pentru a te bucura mai tarziu.

Cazul 4: Studii? Nu, multumesc! Eu ma descurc altfel 😉

Ceea ce nu e rau, daca ai mereu plase de siguranta. Poate te afli in una din cele doua categorii:

A: i-ai fentat pe toti. Tu te-ai descurcat mereu si ai vazut oportunitatile; nu ti-ai batut capul cu lucruri care nu te-au interesat si te-ai concentrat pe singurul scop in viata: sa faci multi bani, repede. Riscul tau este sa pierzi totul si nici macar sa nu stii de ce pentru ca iti lipsesc tocmai notiunile de business pe care ar fi trebuit sa le urmezi in conducerea sanatoasa a unei afaceri.

Acum ca iti merge bine, ai timp liber si nu ai presiunea banilor, ai putea sa te documentezi, sa prinzi notiuni teoretice si sa vezi cum sa poti sa iti cresti afacerea. In momentele de cumpana, este cel mai bine sa te bazezi pe tine, nu pe sfaturile date in graba de altii, mai mult sau putin experti in problema ta.

B: ai muncit fizic de nu mai stii de tine. In Romania, in alta tara, in industrie, in agricultura, noaptea, de sarbatori, bolnava, tu erai acolo. Satisfactia ta trebuie sa fie nemarginita, la fel si aprecierea celor din jurul tau. Daca esti in aceasta categorie, inseamna ca ai plecat de acasa cu principii de viata sanatoase, cu convingerea ca nu vei primi nimic gratis si ca trebuie sa scoti aur din orice bolovan care iti iese in cale. Cand poti tu sa pierzi? Cand nu vei mai putea munci fizic; si asta se va intampla sigur la un moment dat, asa ca ai vedere acest aspect si fa ceva care sa iti asigure bani si dupa acel moment, fara sa mai fie nevoie de efortul tau.

Bunastare – acest concept frumos, pe care merititi sa il traiesti

Am promis ca revin la final asupra personajului care ar trebui sa ne inspire pe toti: cea care a invatat suficient de mult si, mai ales, in domeniul potrivit, iar acum se bucura de rezultatele muncii sale. Este exemplul de urmat pentru ca mereu va sti cum sa isi gestioneze afacerea, astfel incat sa ii aduca implinirea profesionala si materiala pe care si le doreste. Ce va face aceasta persoana toata viata? Va invata din tot ce gaseste in jurul ei: din problemele sau reusitele personale; din experienta altora, din cursuri, ateliere, seminarii, carti, jocuri (da, joaca e buna la orice varsta); provocari noi – totul o duce la autodepasire.

Cel mai usor este sa faci in fiecare zi acelasi lucru. Te duci la serviciu, te intorci, primesti automat un salariu din care platesti facturile. In toate aceste drumuri te gandesti uneori la viata ta si te intrebi daca esti ok cu ea. Apoi ajungi acasa, dai drumul la televizor si uiti. Dar daca ai asculta mai mult acele ganduri, daca ti-ai da o sansa sa faci si altceva? Viata este mult mai mult decat mersul asta in cerc; este mult mai frumoasa dincolo de marginile pe care i le-am pus…

Cum ar fi sa inveti ceva nou? Incearca un curs, o intalnire, macar o carte. Traim in mijlocul informatiei; e peste tot, efectiv peste tot. Si multa informatie valoroasa este gratuita si poate fi accesata de acasa. Trebuie doar sa vrei. Vrei?
Investeste in tine! Dobanda e greu de exprimat in cuvinte, dar clar cuantificabila in bunastare.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.