Ce te ajuta cand nu te mai ajuta nimeni

Sunt dese momentele in care nu reusesti sa iesi la suprafata. Momentele de „nu mai pot”. Te documentezi, faci multe incercari, pierzi ore in sir gandindu-te cum sa treci de acel pas care te tine pe loc si totusi nu reusesti. Frustrant. Dezamagitor si descurajant. Dar, ceea ce nu realizezi din cauza stresului este ca, abia cand ajungi in acest punct, iti testezi increderea in fortele tale, capacitatea de munca si de reinventare. Daca renunti, inseamna ca atat poti sau ca pana aici ai crezut in proiectul tau. Daca iti lasi un timp de (re)gandire, inseamna ca da, vrei sa lupti in continuare si sa ajungi sa vezi rezultatele muncii tale.

Totusi, ce faci atunci cand nu ajungi sa spui: „Nu mai pot”?

De regula, cand nu mai stim ce sa facem, cerem ajutor. Incurajez ca asta sa se intample mai devreme, inainte de intalnirea punctului critic; insa majoritatea vrem sa ne demonstram ca putem singuri. E admirabil daca reusim, dar mare pierdere de timp (poate si de bani) daca dureaza prea mult procesul. Asa ca intreaba, nu te judeca nimeni.

Sunt destui oameni avizati care pot raspunde solicitarii tale si trebuie doar sa intrebi intre cunoscuti; sa dai un mail sau un telefon, sa cauti pe Google, sa intrebi intr-un grup de pe Facebook; sa ii scrii unei persoane care stii ca a mai trecut prin asta, sa intrebi pe un forum. De-asta exista relatiile, ca sa beneficiem de ele, intr-un fel sau altul. 

Cand nu gasesti solutia printre raspunsurile celorlalti… ei bine, atunci e momentul sa te intorci cu incredere la tine. Pana la urma, tie iti pasa cel mai mult de ce ti se intampla si tu esti cea mai interesata sa gasesti rezolvarea. Crezi ca nu mai ai nicio resursa? Poate ca nu insa, in timp ce ai cerut ajutor celorlalti, ai facut niste lucruri interesante pe care poate nu le-ai constientizat:

  • ti-ai scris sau povestit problema de multe ori. Cand faci asta, iti intelegi mai bine cazul si poti vedea lucrurile diferit. E ca atunci cand repetai lectia invatata la scoala.
  • ai apelat la diferite persoane asa ca ti-ai rememorat contactele si aptitudinile fiecaruia, iar pe viitor vei sti mai repede la cine sa apelezi intr-o problema sau alta.
  • intreband pe altii, te-ai distantat putin de problema – intr-un fel, le-ai pasat-o lor; distanta ofera mereu o alta perspectiva, mai putin intunecata. Cand revii asupra problemei, o poti aborda cu mai multa detasare, obiectiv.
  • poate ca nimeni nu ti-a oferit solutia in mod clar, dar ai primit niste idei; conecteaza aceste idei intre ele si e posibil sa ajungi la rezolvare. Ce a zis A poate fi completat cu ce a zis B, iar tu te gandisesi sa faci ceva asemanator cu ce a zic C si, daca le pui pe toate cap-la-cap, s-ar putea sa ajungi unde iti doreai.

 

Da, de multe ori e bine sa faci un pas in spate, sa te detasezi si sa incerci sa te relaxezi; sa te gandesti la altceva si sa uiti o perioada de ceea ce te framanta. Solutiile bune vin atunci cand nu ne gandim la ele, atunci cand creierul este relaxat si pregatit pentru noi conexiuni, deci lasa-l putin sa gandeasca! Iar uneori, e ok doar sa mergi cu valul.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.